Turkietkännaren Paul Levin om politiskt önsketänkande och missuppfattningar kring Natoprocessen.
Regeringens hantering av Natoprocessen ifrågasätts. Men tvärtemot vad kritiker hävdar var det aldrig realistiskt för Sverige att undvika svåra förhandlingar med Turkiet om målet var medlemskap. Vi kunde varken ha förhandlat med Nato i stället för med Ankara, eller från början ha överlåtit frågan till USA, skriver Turkietkännaren Paul Levin.
Denna kritik bygger på ett missförstånd om hur Nato fungerar. Nato skiljer sig från överstatliga organisationer som EU där ansökarländer genomgår en ”förhandlingsprocess” som egentligen inte alls är en förhandling. I EU handlar det snarare om en anpassningsprocess där EU-kommissionen noggrant granskar att landets lagstiftning och praxis stämmer med EU:s så kallade aquis, alltså samlade lagar och förordningar.
Till skillnad från EU är Nato en mellanstatlig organisation där alla beslut fattas med enhällighet och det gör att utvidgning blir en politisk fråga, inte bara en fråga om tekniska anpassningar. Varje medlemsland kan sätta stopp för allt de ogillar, så länge de är villiga att ta strid och bära den eventuella politiska kostnaden för det.
Magdalena Anderssons regering hade nog mer än gärna överlåtit till president Biden att sköta samtalen med Erdogan om så varit möjligt. Det var det inte. Signalerna från Washington till Sverige och Finland var tydliga från första stund: Ni måste tala med Turkiet och försöka lösa problemen. Vi kommer att stötta er men Ankaras invändningar mot ert medlemskap är bilaterala frågor.
Men om Sverige från början hade lagt armarna i kors och bett USA att lösa problemet hade vi med all sannolikhet varken blivit formellt inbjudna att gå in i organisationen vid toppmötet Madrid 2022 eller blivit ratificerade av alla utom två medlemmar.förhandlingarna med Turkiet har varit förödmjukande och det kan jag delvis hålla med om.
France Dernières Nouvelles, France Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Sverige ser ut att vänta två år på medlemskap i NatoVi har i alla fall tagit ett nytt steg fram
Lire la suite »
Ungern: ”Nej-landet” som avgör om Sverige får gå med i NatoUngern: Vad vill premiärminister Viktor Orbán att Sverige gör för att ge oss grönt ljus för Natointräde? Ungerns krav är svåra att uppfylla.
Lire la suite »
Varningen efter nya Nato-beskedet: Sverige i limboBlir det stopp för Sverige i Nato även i sommar riskerar det svenska medlemskapet att hamna i ett limbo som kan pågå i flera år framåt. Det menar försvarsexperter som Expressen talat med. – Är vi inte med till toppmötet i juli då kan vi glömma det här under överskådlig tid, säger Patrik Oksanen på tankesmedjan Fri värld.
Lire la suite »
Sverige ska sända Nato-trupp till LettlandSom Nato-medlem ska Sverige skicka en styrka till Lettland, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i sitt tal på Folk och Försvars…
Lire la suite »
Biden och Erdogan i samtal om Sverige i NatoPå torsdagen pratade USA:s president Joe Biden med sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan på telefon.
Lire la suite »
Nye arméchefen: Nato flyttar försvaret av Sverige österutI Nato kommer försvaret att växla från svenskt territorium till försvar av grannländerna på Nordkalotten. I Lettland kan det bli svensk trupp redan 2025.
Lire la suite »